TERMOFORMIRANJE – VAKUMIRANJE

USLUZNO VAKUMSKO TERMOFORMIRANJE PLASTIKE I TERMOOBLIKOVANJE PLASTIKE – IZRADA VAKUMATA

Termoformiranje i termooblikovanje plastike izrada vakumata

– Vakumsko termoformiranje plastike u industriji je poznat i pod terminima vakumsko termooblikovanje plastike, vakumiranje plastike i izrada vakumata. SKM vise od 40 godina vrsi usluzno termoformiranje plastike u vidu ploca i folija opsega debljine 0.10 mm do 6.00mm. U nasem proizvodnom pogonu moguce je vakumsko termoformiranje sledecih sirovina: PS, HIPS, ABS, PET, PVC, PC i PMMA. Nas proizvodni pogon raspolaze sa tri masine za vakumiranje plastike dimenzija radnih povrsina:

 • 1740 mm x 820 mm
 • 1000 mm x 900 mm 
 • 550 mm x 400 mm

Hod radnog stola navedenih masina je u opsegu od 300 – 450 mm. Pored navedenih termoforming masina nas pogon je opremljen susarom za PC – polikarbonat, kao i cnc glodalicama i pratecim alatima. Pored usluznog termoformiranja plastike, spram resursa kojima raspolazemo u mogucnosti smo da Vam ponudimo sledece usluge:

 • konsultacije u oblasti termoformiranja plastike
 • izrada i vodjenje projekta vakumata na osnovu idejnog resenja
 • projektovanje 3D modeala i alata za vakumsko termoformiranje plastike
 • izrada alata za vakumsko termoformiranje plastike
 • izrada prototipa plasticnog segmenta – vakumata
 • opsecanje i/ili isecanje vakumata
 • serijsku produkciju proizvoda

– Vise od cetrdeset godina iskustva u procesu izrade vakumata tehnologijom vakumsko termooblikovanje plasticnih masa donelo nam je mogucnost da ispunimo i najvise zahteve nasih saradnika, ispostujemo rokove i kvalitet o cemu svedoce nase reference.

-Spremno smo docekali dolazak materijala nove generacije kao sto je (PC) POLIKARBONAT-a na nase trziste usavrsili smo tehnologiju izrade vakumata, kako bismo odgovorili na veoma visoke zahteve procesa vakumsko termoformiranje polikarbonata i postigli zeljeni kvalitet kad je u pitanju izrada vakumata od polikarbonata. Danas, posle vise od 20 godina, uspesno se bavimo izradom vakumata od polikarbonata (lexana – makrolona).

VAKUMSKO TERMOFORMIRANJE PLASTIKE, VAKUMSKO TERMOOBLIKOVANJE PLASTIKE I VAKUMIRANJE PLASTIKE

Izrada vakumata je proces poznat pod terminima vakumsko termoformiranje plastike ili vakumsko termooblikovanje plastike. Zasniva se na procesu termicke obrade plasticnih masa prema zadatom obliku – alatu uz pomoc potpritiska odnosno vakuma pa se cesto sam postupak naziva i vakumiranje plastike. U postupku termoformiranja najzastupljeniji materijali su PS (polistirol), HIPS, ABS, PET, PVC, PC (polikarbonat), PMMA (plexiglas, akril ili klirit) i isporucuju se u vidu ploca ili folija debljine u rasponu od 0.10 mm do 6 mm.

TERMOFORMIRANJE PLASTIKE – PROCES PO FAZAMA

Postupak termoformiranja plastike ili termooblikovanja plastike ima nekoliko faza. Nakon montaze zeljenog alata za termoformiranje – matrice na radni sto masine proces vakumskog termoformiranja plastike se vrsi po sledecim fazama:

 1. Spustanje radnog stola termoforming masine u nultu poziciju kako bi bilo moguce postaviti plasticnu plocu ili foliju u ram masine. Ovaj proces se odvija uz pomoc pneumatskih cilindara pozicioniranih izmedju konstrukcije same masine i radnog stola. Pustanjem vazduha u cilindar vrsi se kretanje stola ka gore po Z osi, dok se ispustanjem vazduha vrsi proces spustanja stola takodje po Z osi.
 2. Otvara se ram masine takodje uz pomoc pneumatike i vrsi pozicioniranje plastike u vidu ploca ili folije u diht ram masine za termoformiranje. Nakon pozicioniranja plastike ram se zatvara pneumatskim bravama kako bi se napravila komora i omogucilo dejstvom potpritiska – vakuma na plocu ili foliju odnosno njeno privlacenje uz alat za termoformiranje.
 3. Nakon pozicioniranja plastike i zatvaranja – dihtovanja rama vrsi se povlacenje grejaca iznad povrsine plastike i otpocinje proces zagrevanja. Vremenski interval samog procesa zagrevanja plastike zavisi od vise faktora. Prvi je karakteristike samog materijala od kojeg je ploca ili folija za termoformiranje izradjena, a drugi faktor je njena debljina. Na duzinu vremenskog intervala utice i jacina samih grejaca, kao i nacin njihove izrade (kvarcni, keramicki, ic …) . Vremenski intervali se mogu kretati od 10 sekundi do 5 i vise minuta.
 4. Nakon sto je plastika prosla potreban interval grejanja vrsi se uklanjanje grejaca. U nekim situacijama u zavisnosti konstrukcije same masine (udaljenost grejaca od rama) i visine samog alata moze se vrsiti i vakumsko termoformiranje “pod grejacima”.
 5. Kad su grejaci uklonjeni sledi pustanje u rad vakum pumpe i otvaranje ventila rezervoara sa podpritiskom i podizanje stola sa alatom u najvisu tacku kako bi alat dosao u zeljenu poziciju, a radni sto pritiskom na donju zonu diht rama stvorio potrebnu komoru za delovanje vakuma.
 6. U ovoj fazi vakum uz pomoc vakumskih kanala i rupa na alatu privlaci zagrejanu plastiku na alat i odvija se proces vakumskog termooblikovanja platike.
 7. Sledeca faza je hladjenje samog komada kako bi zadrzao zeljeni oblik. Najcesce su za ovu operaciju zaduzene turbine (vazdusni ventilatori visokog kapaciteta)  u zavisnosti od konstrukcije same vakum masine. Turbine sabijaju hladan vazduh u pravcu samog komada i vrse njegovo hladjenje. Vremenski interval ovog procesa takodje zavisi od vrste i debljine plastike, kao i jacine same turbine i vremenskih uslova (temperature vazduha u radnom prostoru). 
 8. Nakon sto je koomad prosao fazu hladjenja vrsi se upumpavanje vazduha izmedju alata i komada kako bi se komad odvojio. Za upumpavanje vazduha koriste se vakumski kanali i rupe na alatu za vakumiranje plastike. Mozemo zakljuciti da vakumske rupe imaju dvostruku ulogu. Kako za pravljenje potpritiska tako i za sam proces skidanja komada sa alata.
 9. Nakon upumpavanja vazduha i odvajanja komada od alata diht komora nam vise nije potrebna. Shodno navedenom vrsi se spustanje radnog stola sa alatom u nultu poziciju kako bi alat fizicki izasao iz komada. Samim spustanjem stola rasterecuje se pritisak sa rama i ram se moze otvoriti. Nakon otvaranja rama gotov komad vakumat se moze izvaditi iz masine i odloziti na dodatno hladjenje.

Nakon sto je vakumat prosao fazu dodatnog hladjenja mozemo reci da je “stabilizovan”. Kao stabilizovan komad moze ici na dalju obradu odnosno opsecanje ili isecanje odredjenih segmenata. Proces opsecanja i / ili isecanja se vrsi na razlicitim masinam u zavisnosti kako je predvidjeno projektom. Najcesce su zastupljene masine sa kruznim testerama, glodalima, troosne CNC glodalice, a kod specificnih i komplikovanih proizvoda petoosne CNC glodalice. Nakon opsecanja i/ili isecanja komada izrada vakumata je zavrsena.

MATERIJALI I SIROVINE ZA TERMOOBLIKOVANJE PLASTIKE

Materijali za termooblikovanje plastike se izradjuju u vidu ploca i folija. Plasticne ploce i plasticna folija se izradjuju na ekstruderu, a mogu biti izradjene od razlicitih sirovina pogodnih za obradu postupkom vakumskog termoformiranja. Najzastupljenije su sledece sirovine: PS (polistirol), HIPS (high impact polystyrene), ABS, PET, PVC, PC (polikarbonat), PMMA (plexiglas, akril ili klirit). Ploce i folije se najcesce izradjuju u debljinama od 0.10 mm do 6 mm, dok je opseg folija od 0,10 do 2mm kod ploca je taj opseg od 1 do 6 mm. Kad je serijska proizvodnja u pitanju kod vecine sirovina filije i ploce se mogu izraditi u zeljenoj deblji i koloru prema RAL karti. Mogu imati i odredjene specificne zahteve u zavisnosti od namene i oblika samog vakumata. Shodno navedenom mogu biti poboljsane za duboko izvlacenje, imati UV zastitu u zavrsnom sloju, sadrzati antistatik, gornja povrsina moze biti hemijski pripremljena za farbanje ili stampu, itd. Odabir materijala za izradu vakumata se vrsi na osnovu tehnicke specifikacije i zahteva, potrebnih karakteristika, oblika, i niza drugih parametara.

MASINE ZA VAKUMIRANJE PLASTIKE

Masine za vakumiranje plastike mogu biti manuelne, poluautomatske ili automatske. Najcesce se razlikuju prema nameni. Kod velikih serija i tanjih materijala se najcesce koriste automatske vakum masine, koje su najcesce i manjeg formata, dok se kod debljih materijala najcesce koriste masine poluatomatskog ili manuelnog tipa. One su obicno vecih dimenzija odnosno radnih povrsina od automatskih i koriste se kod debljih materijala. Obzirom da su u pitanju deblji materijali produktivnost je manja od automatskih, pa se shodno tome koriste za manje serije. Prema samoj konstrukciji mogu se deliti na vakum masine za termoformiranje u pozitivu, u negativu, sa kontra pecatom, itd, kao i sklop svega navedenog.

-Primere izrade vakumata i proces vakumsko termoformiranje plastike mozete pogledati na nasem You Tube kanalu na sledecem linku: SKM TERMOFORMIRANJE PLASTIKE

– Pojedine od vakumata izradjene u nasoj proizvodnji mozete pogledati u galeriji proizvoda TERMOFORMIRANJE.

 

TERMOFORMIRANJE - VAKUMIRANJErrr